
به گزارش خبرنگار سیاسی سراج24، در روزهایی که مردم ایران در عزای عمومی قربانیان منا هستند، برخی رفتارهای سوال برانگیز دولت میزان غم و اندوه بازماندگان را بیشتر هم کرده است.
در حالی که بسیاری از ناظران سیاسی، مردم و خانواده های جان باختگان انتظار داشتند حسن روحانی در اولین ساعات شنیدن خبر فاجعه منا، نیویورک را به مقصد تهران ترک کند، اما اوی این کار را نکرد و دید و بازدید هایش در نیویورک ادامه داد.
در ادامه هم حتی دیپلماسی ضعیف دولت کار را به آنجا رساند که ظریف در پای امیر کویت بنشیند و از او بخواهد برای دیدار با وزیر خارجه سعودی که به ایران هتاکی های گسترده ای داشته است پادر میانی کند.
این فضاحت تا حدی پیش رفت که عادلالجبیر وزیر خارجه عربستان حتی پاسخ تبریک ظریف را با توهین داد. عادل الجبیر، وزیر جدید خارجه عربستان و سفیر سابق این کشور در واشنگتن در سخنانی در نشست خبری با جان کری ضمن ادعای مداخله ایران در تحولات منطقه اعلام کرد با جان کری درباره مداخله ایران بحث و گفتوگو کردیم.
وزیر خارجه عربستان ادعا کرد: ایران نباید نقشی در یمن داشته باشد. ایران نقش منفی در این کشور داشته و از نظر مالی، تسلیحاتی و ایدئولوژیک از حوثیها حمایت کرده است. ایران برای ارسال تسلیحات به یمن تلاش کرد، اما ما توانستیم مانع فرود هواپیمای ایرانی در یمن شویم. ایران همچنین کشتیهای حامل سلاح را برای حوثیها ارسال کرده بود. ما بشدت نگران اقدامات ایران در منطقه هستیم. ما در کمپ دیوید با کشورهای حاشیه خلیجفارس درباره اقدامات ایران در نقض قطعنامههای شورای امنیت و تدابیری که باید در این باره اتخاذ شود، گفتوگو خواهیم کرد. کری افزود: با سعودیها درباره اعزام نیروی زمینی به یمن گفتوگو نکردیم. ما نگران فعالیتهای حزبالله در عراق و یمن هستیم. فعالیتهای ایران ثبات و امنیت منطقه را تهدید میکند و باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا به همین علت از سران کشورهای منطقه برای شرکت در اجلاسی در کمپ دیوید دعوت کرد تا درباره مقابله با دخالت ایران گفتوگو کنیم.
این برای چندمینبار بود که جواد ظریف نسبت به مواضع و اقدامات ضدایرانی آلسعود واکنش نشان نمیدهد.
در این میان بازنگشتن فوری روحانی از مجمع عمومی سازمان ملل هم برای مردم سوال برانگیز بود. در حالی که پیش از این به طور رسمی اعلام شده بود سفر رییس جمهور به نیویوک ۵ روزه خواهد بود، روز پذشته و در آستانه آخرین ساعات حضور آقای روحانی در خاک آمریکا، به یکباره اعلام شد رییس جمهور بعد از سخنرانی خود در صحن سازمان ملل، به نشانه اعتراض و پیگیری وضعیت حجاج ایرانی در عربستان، سفر خود در آمریکا را نیمه تمام خواهد گذاشت!
اما آیا واقعا روحانی سفر را نیمه کاره رها کرده است. قبل از سفر روحانی، خبرگزاری رسمی دولت (ایرنا) از ۵ روزه بودن سفر رییس جمهور خبر داده بود و با این اوصاف، به نظر می رسد عملا بعد از سخنرانی آقای روحانی در سازمان ملل، بازگشت وی از آمریکا مصادف با همان روز پنجم سفرش خواهد شد و این به معنای آن است که عملا بازگشت رییس جمهور بر اساس برنامه قبلی بوده و هیچ ارتباطی با حادثه منا ندارد.
رفتار دولت با انتقادهای جدی از سوی مسئولان کشور همراه بوده است. آیت الله هاشمی شاهرودی با انتقاد از انفعال دیپلماسی دولت گفته است: به نظر من اینجا بایستی گله درست و حسابی از دولت کرد. برخوردی که متاسفانه دولت ما دارد با این جریان میکند بسیار برخورد نامناسبی است. کشوری که ۵۰۰ نفر از افرادش اینجوری تلف شدند و با این جنایت از بین رفتند خیلی بیش از این نیاز دارد به برخورد با این قضیه. نبایستی رها شود این قضیه. نبایستی در حد این بحثهای معمولی انجام گیرد. این یک جنایت است. یک دشمنی است یک تعدی و تجاوز است و غیر از آن هتاکیها و بیاعتناییها است. معنا ندارد ۵۰۰ نفر از حجاج کشته شوند و از بین برود برخوردها در حد مسائل دیپلماسی معمولی باشد.... درد بزرگی است واقعا. باید تشخیص بدهیم تا کی میخواهیم در این مسائل سیاسی خودمان را گول بزنیم. امروز راس دشمنی با نظام ما همین آل سعودند. این را باید درست درک کنیم...خیلی ما نسبت به این مسائل متاسفانه کم توجه شدیم و تحت تاثیر پروتکلها و تشریفات سیاسی و دیپلماسی قضایای اصلی و اساسی را فراموش کردیم و کمرنگ شده است.
کاربران شبکه های اجتماعی نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان داده اند. آنها معتقدند دولت باید در همان روز اول شنیدن خبر فاجعه منا به ایران باز می گشت.
عزت الله ضرغامی رییس سابق صدا و سیما که یکی از کاربران شبکه اجتماعی نیز هست در صفحه شخصی خود در مطلبی با عنوان« رئیس جمهور برمیگردد... هورا! » نوشته اشت: خبرگزاریهای دولتی اعلام کردند که آقای رئیس جمهور بعد از نطق امشب، سفر را نیمه تمام گذاشته! و برای شرکت در تشییع پیکر شهدای فاجعهی منا، به ایران برمیگردد. هوووورا به این تصمیم ملی!...بدون تردید بخشی از مفقودین، جزء شهدای این حادثه هستند و باید مراقب بود تا کارگزاران سعودی، آنان را در گورهای دستهجمعی دفن نکنند!!...در حالی که افکار عمومی به شدت خواستار قاطعترین برخورد رئیس جمهور محترم، در مهمترین تریبون جهانی است، نمیدانم چرا چنین اتفاقی نمیافتد...از آقای روحانی بعید بود که با توجه به تجربهی دیپلماتیکشان، ندانند که ابعاد حادثه در حدی است که باید در همان ساعات اولیه نیویورک را ترک میکردند تا مجبور به لبخندهای مکرر سیاسی در دیدارهای نه چندان مهم نباشند.
روحانی بازمی گردد اما ناراحتی های مردمی و گلایه های افکار عمومی از او در حافظه ها و در تاریخ باقی خواهد ماند.